Visuele Perceptie in theorie en praktijk

23 juni 2024

In het boek “Visual Perception” geven de auteurs en samenstellers aan de hand van vele deskundig geschreven artikelen een beeld van de invloed op het vak van de visuele waarneming vanuit resultaten van onderzoek en experimenten en de daarop volgende publicaties door de Amerikaanse wetenschapper en professor Herchel W. Leibowitz. Het boek is tevens een eerbetoon aan een carrière van 50 jaar onderzoek, studie, voordrachten en het geven van colleges aan een zeer groot aantal leken, studenten en vakgenoten.

Visuele Perceptie in theorie en praktijk

Visual Perception

Vaak staat zijn manier van benadering van de materie en de wijze waarop hij de onderwerpen behandelt model voor vele universiteiten, hogescholen en opleidingsinstituten. Telkens brengt hij de wetenschap dicht bij de praktijk in zijn educatieve benadering van de vaak lastige leerstof. De lezer van het boek vindt na een inleiding met zijn mening over een psychologische benadering van de visuele perceptie een artikel over de symbiose tussen de grondbeginselen en de toegepaste wetenschap van het vakgebied.

Andere onderwerpen zijn onder andere accommodatie, illusies, astigmatisme, perceptie en beweging en over het zien in schemer en donker. Uitgebreid beschrijven de auteurs zijn belangstelling voor het verschijnsel van Shepard’s tafel-illusie en het effect hiervan op pijlen op de straat. Ook is het effect van de grootte-contrast illusie (de Ebbinghaus-illusie) in relatie tot het bewegen van het beeld uitvoerig beschreven. Door gebruik van de zogenoemde optokinetische cilinder heeft Leibowitz bij een aantal proefpersonen het effect bestudeerd van snel bewegende beelden op het gedrag.

Voorts bevat het boek vele resultaten van testen en experimenten op het gebied van zien en waarnemen. Elk hoofdstuk sluit af met een lijst van aanvullende studieboeken en artikelen in vaktijdschriften. Het studieboek sluit af met een trefwoordenregister en een uitgebreide lijst van publicaties en boeken van Herschel W. Leibowitz. De inhoud van dit vakboek is zeker bruikbaar in het universitair en hoger onderwijs in het vakgebied van de observatie en de visuele waarneming.

ISBN 1 55798 945 1
“Visual Perception”, Jeffrey Andre, D. Alfred Owens en Lewis O. Harvey, APA Books, 2003, 253 pagina’s.