Visuele waarnemingen en kleurenreproducties

7 januari 2016

De mens als waarnemer is in staat om de kleur van een object te herkennen, ook al is er onvoldoende licht aanwezig om het object goed te verlichten. Het menselijke visuele systeem is een bijzonder geheel. Het laat ons de wereld in driedimensies zien en waarnemen. Licht wordt door de objecten rondom ons gereflecteerd en het gereflecteerde licht wordt gemeten door de cellen van ons netvlies. Het verwerken van de ontvangen informatie start daarbij al in ons oog. Het grootste deel van wat wij zien wordt verwerkt in onze hersenen.

Visuele waarnemingen en kleurenreproducties

Color Constancy

Hoe dit proces precies werkt is voor vele onderzoekers een bron van inspiratie en wetenschappelijk onderzoek. Met behulp van computers proberen we veel van dit proces te imiteren. Kleurwaarneming, kleurherkenning en kleurstabiliteit spelen een belangrijke rol in de onderzoeken. In het nieuwe boek “Color Constancy” beschrijft de auteur op duidelijke wijze en met wiskundige bewijzen vele aspecten van het zien, herkennen en reproduceren van kleur.

Het hoogwaardige studieboek en referentiebron voor personen die in het vakgebied Kleur werken, verklaart na een korte inleiding op gedetailleerde wijze het verloop van kleurinformatie in het visuele systeem. Zeer gedegen is de verhandeling over het zien en waarnemen van kleuren bij verschillende lichtsituaties en over het geheim van reproduceerbaar kleuren zien. Een prachtig boek voor kleurdeskundigen.

ISBN 978 0 470 05829 9, “Color Constancy”, Marc Ebner, John Wiley & Sons Publishers, 2007, 393 pagina’s.


Gerelateerde artikelen