Voorspellen met wiskundige en statische modellen

10 februari 2014

Het voorspellen van stijgende beurskoers voor een bepaald aandeel, het voorspellen van het weer of het voorspellen van de kans op een voldoende is een bijzondere bezigheid voor velen.

Voorspellen met wiskundige en statische modellen

Voorspellen met modellen

Voorspellingen zijn in de meeste gevallen niet zomaar “wilde gissingen”, maar gebaseerd op modellen. Een model is een gestileerde weergave van een deel van de werkelijkheid, zoals van de beurs of van de economie. Er is heel wat nodig voor het maken van een goed model. Modellen worden in teams opgesteld. Voorspellingen met getallen vraagt om het opzetten van wiskundige en statistische modellen. In een nieuwe uitgave in de Zebra-reeks wordt uitgelegd hoe men een model kan maken en hoe de wiskundige en statistische aspecten daarin een belangrijke rol spelen. Voorbeelden uit de praktijk illustreren en motiveren de besproken onderwerpen. In een inleiding geven de auteurs de grondbeginselen van een voorspelling en bespreken de opzet van een statistisch model. Kansverdeling en de Bernoulli-verdeling komen daarna ruim aan de orde. Met de theorie en vele praktische voorbeelden kunnen leerlingen met bijzondere interesses in de wiskunde zelf modellen maken op basis van data uit eigen waarnemingen en analyses. Met de vele opgaven na elk behandeld onderwerp wordt de verkregen kennis getoetst en het inzicht in de boeiende materie versterkt.

ISBN 978-90-5041-104-2, “Voorspellen met modellen”, Peter Boswijk, Philip Hans Franses en Christiaan Heij, Epsilon Uitgaven, 2008, 56 pagina’s.


Gerelateerde artikelen