Waarnemen doe je niet met je ogen maar met je brein (1)

6 augustus 2024

Het vakgebied van “Zien en Waarnemen” zit vol met valkuilen, verrassingen en nog vele onoplosbare verwonderingen. Zelfs in meerdere universitaire studies zijn studenten en docenten en wetenschappelijke onderzoekers dagelijks op zoek naar alle grondbeginselen van het visuele systeem. Dankzij de resultaten van experimenten met proefpersonen, optische systemen en optische apparaten, tekeningen, objecten, licht en kleur en de gedetailleerde verwerking van antwoorden op vragen, reacties en observaties van proefpersonen wordt er steeds meer kennis en ervaring toegevoegd aan het geheel aan de theoretische en praktische wetenschap over onze visuele en optische waarneming.

Waarnemen doe je niet met je ogen maar met je brein (1)

Beter leren kijken

Voor wetenschappers een onuitputtelijke bron van inspiratie, transpiratie, teleurstelling en successen om uitdagingen aan te gaan om een beetje verder te gaan dan alle anderen. In de uitgebreide inleiding van de publicatie “Beter leren kijken” merkt de lezer direct dat de auteur geboeid werd door observaties en het aandachtig kijken.

Hij laat de lezer ontdekken dat er een “knop” is die je kunt aanzetten om aandachtig te kijken. In de uitgave “Beter leren kijken” ervaar je hoe je met verschillende filters naar de wereld kunt kijken. Als ondertitel is namelijk gekozen voor de toevoeging “Visuele skills in een wereld vol afleiding”. Want door je eigen waarneming te sturen, zie je opeens specifieke details of juist grotere patronen die je anders zouden ontgaan.

Waarnemen doe je niet met je ogen maar met je brein (1) - 2 Waarnemen doe je niet met je ogen maar met je brein (1) - 3 Waarnemen doe je niet met je ogen maar met je brein (1) - 4
Postzegelverzamelaars met interesse in het thema Visuele waarneming worden regelmatig geprikkeld en geactiveerd door nieuwe leuke postzegels.

Hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht, aandachtexpert en tevens auteur van het boek “Beter leren kijken”, Stefan van der Stigchel, combineert in zijn boek zijn nieuwste wetenschappelijke inzichten met tips uit de praktijkervaringen van vele anderen als luchtverkeersleiders, rechercheurs, artsen en kunsthistorici. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-9321-370-8, “Beter leren kijken”, Stefan van der Stigchel, Maven Publishing, 2024, 200 pagina’s.