Waarnemen doe je niet met je ogen maar met je brein (2)

7 augustus 2024

Hoe ervaren zij het fenomeen van aandachtig waarnemen, verwerken zij visuele informatie en wat kun-nen wij daarvan leren? In dit interactieve boek ontdek je de kracht van je eigen waarneming, leer je door waardevolle informatie en wetenswaardigheden veel over de psychologie van het zien en waarnemen en over de werking van je brein.

Waarnemen doe je niet met je ogen maar met je brein (2)

Beter leren kijken

Met de erg leerzame inhoud van het lees-, studie- en referentieboek ontdekken lezers onder andere: “Wat de twee fases van aandachtig kijken zijn. Hoe je meer kunt zien in je dagelijks leven. Wat we kunnen leren van de kijktechnieken van goede speurder Sherlock Holmes. Hoe psychedelica ook inzicht kunnen geven in de waarneming of je een holistische of analytische kijker bent of zou willen worden”. Samen met de auteur duiken lezers in de wereld vol met AI (kunstmatige intelligentie) en nepnieuws met tips om echt van fake te kunnen onderscheiden.

Waarnemen doe je niet met je ogen maar met je brein (2) - 2 Waarnemen doe je niet met je ogen maar met je brein (2) - 3 Waarnemen doe je niet met je ogen maar met je brein (2) - 4
Postzegelverzamelaars met interesse in het thema Visuele waarneming worden regelmatig geprikkeld en geactiveerd door nieuwe leuke postzegels.

De auteur schreef dit boek omdat wij ons nog veel te weinig bewust zijn van hoe ons visuele systeem en onze uiteindelijke visuele waarneming functioneert, terwijl het hebben van die kennis allesbepalend is voor ons wereldbeeld. De auteur geeft in het voortreffelijke lees- en leerboek vele prikkelende opmerkingen die lezers stimuleren om alles aandachtig te lezen, te laten bezinken en de nieuwe opgedane kennis of de bevestigingen van eerdere opgedane ervaringen toe te passen. In het hoofdstuk (3) “Wees bescheiden over de waarneming” neemt hij ons mee in de wereld van visuele en optische illusies en andere verschijnselen.

ISBN 978-94-9321-370-8, “Beter leren kijken”, Stefan van der Stigchel, Maven Publishing, 2024, 200 pagina’s