Wiskundige beginselen basis voor moderne kunstwerken

11 mei 2016

Het begon allemaal met het samenstellen van een kalender met wiskundig geïnspireerde kunstwerken ter gelegenheid van het Jaar van de Wiskunde in 2008. Voor deze jaarkalender ontwierp de Zwitserse kunstenaar Eugen Jost uit Thun twaalf schilderijen (acryl op doek, 60 x 60 cm) met wiskundige thema’s, formules en vormen en voorstellingen geïnspireerd op getallen en wiskundige symbolen. Van alle schilderijen zijn afbeeldingen vervaardigd, die de kalenderbladen sieren en die gebruikt zijn als illustraties in boeken, brochures en andere vormen van publicaties.

Wiskundige beginselen basis voor moderne kunstwerken

Everything is Number. Paintings by Eugen Jost

Op de achterzijde van elk blad staat een uitgebreide toelichting op de voorstelling op het kunstwerk, alsmede informatie over de titel van het betreffende schilderij. De uitgifte van de kalender was een groot succes en was snel volledig uitverkocht. In de brochure “Everything is Number” zijn alle schilderijen van de kalender afgebeeld en zijn voorzien van de beschrijvingen. Het prachtige werk van Eugen Jost is daardoor voor alle wiskundigen en de vele liefhebbers van het thema “Kunst en Wiskunde” beschikbaar voor studie, vermaak en bewondering. Bij dit initiatief van Think Ing. en Universiteit Bayreuth hoort inmiddels een reizende expositie met een serie van 12 grote posterwanden en de nodige informatie bij de afgedrukte kunstwerken.

De toelichtingen van Peter Baptist zijn inspirerend, slaan een wervende brug tussen kunst en wiskunde en geven stimulerende feiten uit de ontwikkelingen in de wereld van de wiskunde. Eugen Jost gaf zijn creaties aansprekende titels mee, als “Een wandeling met meneer Euler”, “Magische vierkanten”, “Hardy’s Taxi” en “Pisa, Cambridge, Bern”. Zo is dit laatst genoemde werk een knipoog naar de baanbrekende bijdragen voor de wiskunde door Galileo Galilei (1564-1642) vanuit Pisa, de wetten van Isaac Newton (1642-1727) uit Cambridge en het werk van Albert Einstein (1879-1955) ten tijde van zijn verblijf in Bern, waar hij in 1905 zijn beroemde formule E = mc² creëerde.

Maar ook het werk van Leonardo van Pisa (ca.1170 - ca.1240), in de wereld van de wiskunde bekend als Fibonacci, is in een schilderij genoemd Girasole verwerkt. De naam Girasole is het Italiaanse woord voor zonnebloem. Met het schilderij “Squares, Rhombs, Cubes” brengt de schilder werk van Johannes Kepler (1571-1630) onder de aandacht van de kijker. Hij bestudeerde in de wiskunde onder andere het bestaan van drie standaard mozaïekpatronen. Op basis daarvan vervaardigde de schilder de unieke regelmatige vlakverdeling van ruiten met de kleuren rood, blauw en geel. Het eindresultaat is een optische illusie in een patroon van springende kubussen. De brochure is een sieraad voor de wiskunde.

“Everything is Number. Paintings by Eugen Jost”, Peter Baptist, Think Ing., 32 pagina’s. Voor info www.think-ing.de en via www.everything-is-number.net.


Gerelateerde artikelen