Woordenboek voor kleurdeskundigen

9 september 2017

Voor iedereen met een relatie tot het vakgebied Kleur en het veelzijdige gebruik van kleur is een omvangrijk verklarend woordenboek verschenen. In deze omvang is het zeker het eerste woordenboek over één van de meest interessante onderwerpen uit onze wereld van de visuele waarneming, het fenomeen Kleur. Het boek bevat een schat aan uitdrukkingen, spreekwijzen, begrippen in relatie tot kleur en is een uitgebreide informatiebron over elk aspect in de kleurenwereld.

Woordenboek voor kleurdeskundigen

A Dictionary of Colour

Bovendien heeft de auteur gezorgd voor een gedetailleerde verklaring van een forse verzameling van theoretische en praktische onderwerpen uit het vak Kleur en vele deel- en randgebieden rondom dit boeiende en interessante onderdeel in wetenschap en techniek. Kleur is veel meer dan een decoratie. Het zorgt op basis van afspraken en voorwaarden of in bepaalde contexten ook voor sfeer, aandacht, stimulaties, waarschuwingen, gevoelens, gedrag en diagnoses. Kleur informeert ons en is een krachtig beeldmiddel voor het activeren van ideeën en het regelen van vele dagelijkse leefprocessen.

De verklaarde woorden en begrippen zijn ontleend aan vele werk-, onderzoek-, studie- en vakgebieden en komen voor in de kunst, de mode, de fysica en in de psychologie, fysiologie en biologie en in een veelvoud van vakgebieden. Telkens is er één of andere relatie tot het woord of begrip kleur. De auteur geeft definities en verklaringen voor zelfstandige naamwoorden, maar geeft ook aan dat er andere verklaringen en definities kunnen bestaan en gebruikt worden. Wereldwijd gedefinieerde en geaccepteerde referentiebronnen zijn in principe bekend onder de namen van kleursystemen, kleurdriehoeken, kleurencirkels en op basis van een bepaalde golflengte in het zichtbare gedeelte van het elektromagnetische spectrum.

Sommige woordenboeken verklaren bijvoorbeeld paars als “een kleur tussen rood en blauw”, waarbij blauw “een kleur is tussen groen en violet” en violet dan weer gedefinieerd is als een “blauwachtig violette” kleur (Oxford Dictionary). De auteur geeft in het boek een ruimere verklaring aan het begrip paars. Door het nagenoeg oneindig aantal kleuren en tinten is het nauwelijks mogelijk om alle kleuren te voorzien van een eigen benaming. Ook zal geen enkele benaming het exacte verschil tussen kleuren kunnen verklaren. Voor een identificatie van een bepaalde kleur dienen apparaten voor het meten van kleuren.

In het boek komt het zelfs voor dat bepaalde beschrijvingen elkaar tegenspreken of zelfs een conflict kunnen veroorzaken. De auteur verklaart dit feit dat ook onze taal voortdurend aan verandering onderhevig is. Dit fenomeen maakt het boek daarom zo interessant voor een grote groep professionele gebruikers. Maar ook voor onder andere grafici, tekstschrijvers, journalisten, studenten, ontwerpers en voor iedereen met een actieve relatie tot het ontwerpen met en het gebruik van kleur en kleurrijke mogelijkheden in het dagelijks leven.

Het boek sluit af met vier aanhangsels: spreekwoorden en gezegden, benamingen alfabetische volgorde, groepen van kleuren en het begrip in bijvoeglijk gebruik. Kleur is het sensationele resultaat van het zichtbare licht dat ons oog bereikt. In het woordenboek beleeft de lezer dit wonderlijke optische verschijnsel.

ISBN 1 854 18375 3, “A Dictionary of Colour”, Ian Paterson, Thorogood Publisher, 2005, 520 pagina’s.


Gerelateerde artikelen