Zien en denken vormen basis voor een kunstzinnige creatie (1)

12 augustus 2024

Een combinatie van de begrippen zien en waarnemen, denken, kunst en cultuur als een geheel in de studie kunstgeschiedenis levert unieke aanknopingspunten op voor studenten en docenten, onderzoekers en wetenschappers, om vanuit de historie de invloed van het zien-denken te onderzoeken in het perspectief van ontwikkelingen in de maatschappij en in de kunsthistorie.

Zien en denken vormen basis voor een kunstzinnige creatie (1)

Die Augen der Avantgarden

In de nieuw verschenen kunstpublicatie en tevens studie- en referentieboek “Die Augen der Avantgarden” geeft de auteur Astrit Schmidt-Burkhardt op een heldere en aantrekkelijke wijze een boeiend beeld van de ontwikkelingen van de macht van het kijken en observeren van omgevingssituaties en van details in de loop van de eeuwen tot en met in de huidige moderne dagelijkse situaties. In een uitgebreide inleiding geeft de auteur een beeld over de inhoud en betekenis van haar studieboek.

Oog om oog, blik om blik en ondanks de geconcentreerde aandacht is het zien geen objectieve en constante activiteit. Visuele perceptie is voortdurend aan verandering onderhevig en wordt mede bepaald door historisch variabele contexten. Lang vóór de komst van sociale media en Instagram waren er verschillende visuele benaderingen van de wereld en gedwongen kijkregimes. Astrit Schmidt-Burkhardt biedt lezers verschillende inzichten op het gebied van het kijken.

Zien en denken vormen basis voor een kunstzinnige creatie (1) - 2 Zien en denken vormen basis voor een kunstzinnige creatie (1) - 3
In onze beeldcultuur speelt het gebruik van een beeld, figuur, afbeelding of plaatje van een oog een belangrijke rol in het trekken van aandacht.

Aan de hand van voorbeelden en beeldbronnen uit de afgelopen driehonderd jaar bestrijkt het studieboek een scala van religie en politiek tot kunst, technologie, wetenschap en zelfs is er informatie voor de lege blik van de doden om het interessante onderwerp diepgaand te behandelen. De verhelderende, stimulerende en verrassende gepresenteerde perspectieven openen een interdisciplinaire culturele geschiedenis van het zien. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8376-7221-3, “Die Augen der Avantgarden”, Astrit Schmidt-Burkhardt, transcript Verlag, 2024, 305 pagina’s, € 48.