Zonder slaap zou ons leven wel eens onmogelijk worden

28 juni 2021

Tijdens de internationale dag van de slaap verscheen bij Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een nieuwe uitgave in de serie cahiers. Deze uitgave heeft daardoor de toepasselijke titel “Tijd voor slaap” en informeert lezers over de geheimen achter gesloten ogen. Met deze eerste uitgave in 2021 is de reeks begonnen aan de 40e jaargang van uitgave. Elk nummer is geheel gewijd aan een thema uit de levenswetenschappen, speciaal met het oog op maatschappelijke gevolgen ervan.

Zonder slaap zou ons leven wel eens onmogelijk worden

Tijd voor slaap

Veelal sluiten onderwerpen aan op actuele situaties, vragen en interesses uit de samenleving. “Slaap is een toestand van lichamelijke en geestelijke rust. Daardoor herstel je van de inspanningen van overdag”, volgens een inleiding op een artikel in het cahier met de titel “Slaap en dromen bij de mens”. We brengen wel een derde van ons leven slapend door.

In het cahier vertellen Nederlandse toponderzoekers onder andere over talloze functies van slaap, over soorten slaap en over wat een slaaptekort met je doet. Slapen is net zo functioneel voor ons lichaam als eten en drinken. We kunnen niet zonder slaap en wie te weinig slaapt, om welke reden ook, voelt dat onmiddellijk. Wat gebeurt er eigenlijk met ons brein en met de rest van ons lichaam als we slapen?

Wetenschappers hebben tal van functies ontdekt, vooral in de hersenen. Een van de recentste is dat slaap onze hersenen schoonspoelt. Afvalstoffen die overdag ontstaan, worden tijdens de slaap opgeruimd en afgevoerd. Daarnaast worden hersenverbindingen gesnoeid of juist versterkt, zodat we niet vergeten wat we overdag hebben geleerd. Een bron van zeer interessante informatie over de slaap.

ISBN 978-94-93232-00-6, “Tijd voor slaap”, Desi Kocevska, e.a., Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2021, 80 pagina’s, € 8,50. Bestellingen zijn mogelijk via de website www.biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen